Kutaja to duży krzew lub małe drzewo o 3 metrach wysokości, które można spotkać w lasach liściastych na terenach górskich Indii. Kwiaty mają pięć płatków i są białe o delikatnym zapachu i wielkości 2-3 centymetrów, które w późniejszym okresie robią się żółte. W Ajurwedzie stosuje się nasiona, korę, kwiaty i owoce tej rośliny, ponieważ wykazują najwięcej cennych właściwości odżywczych. Kora zawiera steroidowe alkaloidy czyli koncesynę, konkurchinę, holarrheminę i konkurchininę. Pozyskiwana jest głównie z tradycyjnych upraw użytkowych oraz ekologicznych(BIO)* rzadziej z ozdobnych. Z kory mielonej produkuje się bardzo wiele produktów spożywczych jak kapsułki, papki, herbaty czy nalewki.
Produkt znany też jako Kurchi, Kutaz.
*BIO - produkt z rolnictwa ekologicznego
*BDIH - produkt poddany kontroli na zawartość metali ciężkich (przebadany laboratoryjnie)
POLECAMY PRODUKTY DZIKO ROSNĄCE(WILD) ORAZ EKOLOGICZNE(BIO)
Masz pytania dotyczące naszego produktu ? Zadzwoń tel. 501494871
ZAPRASZAMY DO SKLEPU
Inne zastosowanie, właściwości odżywcze, działanie, jak zażywać, cechy produktu ziołowego, suplementu diety, preparatu naturalnego, herbaty, zioła, dawkowanie, sposób użycia, jak stosować proszek do jedzenia, forma mielona, żywność, napar z proszku, odwar, cena, sklep i gdzie kupić, opinie, substancje i związki czynne, bez konserwantów i sztucznych barwników, Ajurweda i receptury ajurwedyjskie, dla wegan i wegetarian, certyfikat, uprawa ekologiczna BIO.
Literatura: informacja w dziale "Katalog"