TATARAK AZJATYCKI (BIO)
Tatarak to bylina o długich podwodnych kłączach. Nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza "trzcinę". Liście są wyprostowane i mają ostre końce w kształcie miecza, a kolba kwiatostanu jest jasnozielona lecz w późniejszym czasie robi się zółtobrunatna. Można go spotkać na brzegach rzek lub jezior na podmokłych i bagnistych terenach Indii, Azji środkowej, południowej Rosji, Europie, a także w Polsce. Surowcem jest kłącze oraz korzeń, a znacznie rzadziej wykorzystuje się liście czy kwiaty tej rośliny w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. W Ajurwedzie wykorzystuje się liście, łodygi i korzenie Tataraku, ponieważ zawierają dużo związków czynnych jak garbniki, olejki eteryczne, sole mineralne, witaminę C, saponiny, lektyny (białka lub glikoproteiny wiążące węglowodany) i steroidy (sterydy). Tatarak jest bardzo ceniony w Ajurwedzie i dlatego powstaje z niego wiele różnych produktów jak tabletki, kapsułki, papki, herbaty czy olejki.
Produkt znany też jako Ajer, Tatarskie ziele.
*BIO - produkt z rolnictwa ekologicznego
*BDIH - produkt poddany kontroli na zawartość metali ciężkich (przebadany laboratoryjnie)
POLECAMY PRODUKTY DZIKO ROSNĄCE(WILD) ORAZ EKOLOGICZNE(BIO)
Masz pytania dotyczące naszego produktu ? Zadzwoń tel. 501494871
ZAPRASZAMY DO SKLEPU
Inne zastosowanie, właściwości odżywcze, działanie, jak zażywać, cechy produktu ziołowego, suplementu diety, preparatu naturalnego, herbaty, zioła, dawkowanie, sposób użycia, jak stosować proszek do jedzenia, forma mielona, żywność, napar z proszku, odwar, ekstrakt, kapsułki, cena, sklep i gdzie kupić, opinie, substancje i związki czynne, bez konserwantów i sztucznych barwników, Ajurweda i receptury ajurwedyjskie, dla wegan i wegetarian, certyfikat, uprawa ekologiczna BIO.
Literatura: informacja w dziale "Katalog"